Ο ρόλος των Δήμων στη νέα πραγματικότητα

του Γιάννη Πήλιουρα 

Η πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη μας έφερε ως προίκα μια αλλαγή υποδείγματος στην καθημερινότητα των πολιτών. Στο λεξιλόγιο μας προστέθηκε η λέξη καραντίνα, ξεχασμένη για πολλά χρόνια στις χώρες του δυτικού κόσμου. Η συζήτηση για τις συνέπειες του ιού στην οικονομία έχει φουντώσει ενώ ο αγώνας δρόμου για το πολυπόθητο εμβόλιο συνεχίζεται αμείωτος.

Η ελληνική περίπτωση αξίζει ιδιαίτερης μνείας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η χώρα μας παρά την οικονομική της δυσπραγία εμφανίστηκε σοβαρή και έτοιμη να διαχειριστεί μια πλανητικού επιπέδου κρίση με άψογο και συντεταγμένο τρόπο, την ώρα που υπερδυνάμεις γονάτισαν.

Ένα ακόμα θέμα άξιο αναφοράς και συζήτησης είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Δήμων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την καραντίνα.

Σήκωσαν το βάρος της εφαρμογής των μέτρων

Η έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων από την Κυβέρνηση δεν θα είχε καμία αξία εάν δεν εφαρμόζονταν πιστά από την πρωτοβάθμια (περιφέρειες) και δευτεροβάθμια (δήμοι) τοπική αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα οι δήμοι, απέδειξαν ότι έχουν την διοικητική ισχύ και ικανότητα να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο φάσμα αναγκαίων για την κρίση υπηρεσιών, πολλές φορές με ίδια μέσα και πόρους, στο πλαίσιο της στήριξης των μέτρων για την εξάπλωση του ιού.

Έτσι οι Δήμοι, σε συνεργασία με τους διαχειριστές της κρίσης σε κυβερνητικό επίπεδο, ανέπτυξαν μια ακολουθία κινήσεων με τρεις πυλώνες:
α) Τήρηση των κανόνων υγιεινής σε δημόσια κτίρια και χώρους δημοσίου ενδιαφέροντος
β) Επιτήρηση με ίδια μέσα της τήρησης της καραντίνας
γ) Κοινωνική Αρωγή σε ευπαθείς ομάδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και τα προσδοκώμενα καθώς υπήρξαν πολλές προσπάθειες δήμων να συμπαρασταθούν στους επαγγελματίες με οικονομική ελάφρυνση από τέλη, στους γονείς με δραστηριότητες και online εφαρμογές για όλη την οικογένεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών ψηφιακά.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας


Η επόμενη μέρα θα είναι ένα στοίχημα και για τις πόλεις μας. Η μετα-καραντίνα εποχή προϋποθέτει την ανάπτυξη δομών με νέα χαρακτηριστικά, με στόχο την αποτροπή του συνωστισμού στο δημόσιο χώρο. Η σωματική αποστασιοποίηση θα καταστεί κανόνας το επόμενο διάστημα με τις απαιτήσεις των πολιτών για την ποιότητα ζωής τους στην καθημερινότητα τους να είναι συνυφασμένες με την υγεία.

Από τις αλλαγές στις υποδομές με πρόνοια για περισσότερο χώρο και απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, μέχρι την αλλαγή φιλοσοφίας στα μέτρα ενός πεζοδρομίου ή του επιτρεπόμενου χώρου και αριθμού τραπεζοκαθισμάτων, το βάρος και πάλι θα σηκώσουν οι δήμοι. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα δεχθούν κριτική για την μετάδοση του ιού και θα αποφεύγονται, δημιουργώντας φόρτο στο ήδη βεβαρημένο δίκτυο μέσα στις πόλεις. Τα μέτρα που θα χρειαστεί να παρθούν στα σχολεία και τους χώρους άθλησης, επιβάλουν νέο σχεδιασμό και ανάγκη νέων υποδομών.


Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η αλλαγή προσανατολισμού σε ορισμένα είδη επιχειρηματικότητας που βασίζονται στον τουρισμό και την εστίαση καθώς βραχυπρόθεσμα θα πληγούν σημαντικά.


Η κεντρική κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει πλέον σοβαρά την ουσιαστική μεταφορά πόρων στην Αυτοδιοίκηση προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη, αφού φάνηκε ξεκάθαρα η σημασία του έργου που επιτελεί σε συνθήκες κρίσης. Μόνο έτσι θα γίνει πράξη η αρχή της επικουρικότητας στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που ευαγγελίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στα πορίσματα και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης για τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η ψηλάφηση αυτή θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα των τοπικών αρχών κάθε πόλης που θα κληθούν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ανάλογες κρίσεις και στο μέλλον. Η πανδημία θα μας κάνει όλους σοφότερους, αφού ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας μπαίνει δυναμικά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.


Είναι επιβεβλημένο, να υπάρξει συντονισμός και νέα προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης των πόλεων βασισμένα στη νέα αυτή πραγματικότητα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *