Ο πρώτος νεκρός στη Δικτατορία στον Ιππόδρομο του Φαλήρου!

Η 21η Απριλίου είναι μια ημερομηνία σταθμός στη νεότερη ελληνική ιστορία καθώς το 1967 εκτελέστηκε υπό άκρα μυστικότητα η κατάλυση της δημοκρατίας με την επικράτηση των Συνταγματαρχών. Σε αυτή την ημερομηνία συντελέστηκαν πολλά “άγνωστα” για το ευρύ κοινό γεγονότα τα οποία όμως καλούμαστε να ανασύρουμε και να θυμόμαστε.

Ένα από αυτά τα άγνωστα ζητήματα είναι τα πρώτα θύματα του καθεστώτος. Την 21η Απριλίου, μεταφέρθηκαν στον Ιππόδρομο του Φαλήρου, εκατοντάδες συλληφθέντες πολιτικοί κρατούμενοι. Ανάμεσα τους βουλευτές, κυρίως της Αριστεράς, όπως ο Ηλίας Ηλιού, εκλεγμένοι Δήμαρχοι όπως ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Γιάννης Γάλλος αλλά και γνωστές προσωπικότητες όπως ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Οι συλληφθέντες κακοποιούνταν καθημερινά ενώ οργανώνονταν και εικονικές εκτελέσεις για τον εκφοβισμό τους. Στις 25 Απριλίου το απόγευμα και ενώ μια ομάδα κρατουμένων έχει βγει έξω από το θάλαμο για τη σωματική της ανάγκη, ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 23χρονος ανθυπίλαρχος Κων/νος Κώτσαρης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο κρατούμενο Παναγιώτη Έλη. Μετά την πτώση της Χούντας ο Κώτσαρης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών. Ο Παναγιώτης Ελής συγκαταλέγεται στα πρώτα θύματα του καθεστώτος.

Ας τον θυμόμαστε όλοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *